Detta är en popblogg. Vi som skriver här kommer att skriva om musik eller sånt som följer i dess kölvatten. Vi kommer att skriva om olika musik. I olika sammanhang. Vid olika tillfällen. En del kommer till och med att tycka att vi gör det på ett roligt sätt. Vi som skriver här vill väldans gärna höra din åsikt. Klicka på "kommentarer" under den artikel du vill kommentera och skriv! Jois, Bo, Johny, Aaron

tisdag, mars 07, 2006

American movies

De flesta kultursnobbar brukar vara av slentrianåsikten att amerikansk film är lika med skit. Filmelitister hävdar ofta att kvalitetsfilm är lika med en film från Vietnam om en riskokerska vardag, alternativt en musikal om pingviner. Det är dags att ändra på den åsikten nu. Med risk för att sticka ut hakan vill jag härmed kasta en in brandfackla. Amerikansk film har aldrig mått bättre. Amerikansk film är bland det bästa och mest intressant just nu.

What häppened? "It was 20 years ago today." Det kan ha varit Short cuts, men jag är inte säker. Långsamt långsamt har vi presenterats för det ena guldkornet efter det andra. Små billiga filmer där en historia har återberättats av fantastiska skådespelare. Bara sista åren har vi fått pärlor som Sideways och Lost in translation. Egentligen är det en come back vi ser. Roadmoavies är back in style.

Inom musiken har ju indie gått till Indie. Det vill säga en subkultur har gått och blivit vuxen. Independent film är så stor nu att de som vill vara oberoende verkligen får försöka hitta något helt annat. Lite som Kent, fyra stelopererade popnördar med gotiska dagbokstexter blir störst i Sverige. Vem hade gissat det för tio år sen? Oberoende då, kommersiellt gångbara idag. Inget fel i det. Desto skönare att konstatera att amerikansk film återigen är kvalitetssäkrad.

PS Och ni som genast slänger er över mentometerknapparna för att förfasa er över Hollywood, tänk efter igen. Det som kallades Hollywood är sedan länge globaliserat. Sagan om ringen är en ren Nya Zeeländsk produktion, King Kong likaså. Arnold må vara guvernör, men han är Österrikare. Det enda som egentligen görs i Hollywood är en och annan specialeffekt och några bilkrascher, men det kan vi kanske bjuda på?

Några sköna indie-filmtips:

Capote - Min favoritskådis, Phili Seymore Hoffman gör sitt livs prestation. Värd varenda Oscar i en avskalad film.

Broken Flowers - Bill Murray får ett anonymt brev som berättar att han har en son. Han bestämmer sig för att söka upp sina x-flickvänner och snoa lite. Skön road movie.

Lost in Translation - Bill Murray blir akterseglad med en snygg ung tjej i det hippaste Tokyo.

Sideways - Till och med en gammal buskisskådis som Paul Giamatti levererar drama. Två gubbar ska göra en sista ungkarlsresa ihop och testar en hel del viner på vägen.

Shopgirl - För att citera Kramer i Seinfeldt:
- Is it a good movie?
- Is it a good movie? Oh yes, it went straight to video.
Steve Martin gör för första gången en film där han inte snubblar på bananskal. Här spelar han en äldre gentleman som uppvaktar den superba Claire Danes. Ett handskbiträde som äter antidepressiva.

7 Comments:

Blogger Bo Henry skrev...

Det görs mycket film over där. Allt e inte skit..

mars 07, 2006 2:22 em

 
Anonymous Anonym skrev...

Jag lagger till I love huckabees, Happy endings och Chumsdrubber, vet inte om dom ar indie, men tokbra ar dom verkligen!!

mars 07, 2006 4:28 em

 
Anonymous Anonym skrev...

"De flesta kultursnobbar brukar vara av slentrianåsikten att amerikansk film är lika med skit."

va? Visa mig den filmnörd som inte gillar Scorsese, Kubrick, Woody Allen, Orson Welles
, Altman etc.

mars 07, 2006 5:36 em

 
Anonymous Anonym skrev...

Varför inte skriva texterna i word? Där finns rättstavningsprogram.

Hur indie är egentligen filmerna du rabblar upp? Det får du gärna förklara. Annars var det okej läsning

mars 08, 2006 10:15 fm

 
Anonymous Anonym skrev...

Att det inte visas amerikansk film på Zita så mycket beror väl mer på att kvalitetsfilmen från USA plockas upp av storbiograferna (eftersom Lost in translation och Capote inte bara är bra, utan även blockbusters), medan Zita kan plock a godbitarna från restan av klotet, som anses vara en chansning kommersiellt sett. Betyder inte att de som går på Zita
ser ner på amerikansk film.

mars 08, 2006 12:28 em

 
Anonymous Anonym skrev...

Definition of Indie google.com:

A production company independent of major film studio financing.
www.playwriting101.com/glossary

short for independent. Can refer to a film or production company that works outside of the Hollywood/studio system.
www.scriptsales.com/DDFundDef.html

Independent film - a film produced by an independent and not a major movie studio.
www.soyouwannasellascript.com/source/glossary.cfm

Independant Also see: DIY
voodooglowskulls.tripod.com/dictionary.html

Is hard to define as it covers a broad range of music style. Generally Indie music referred to alternative music and groups could get on with making truly original music and not pop music aimed for chart success.
www.britishcouncil.org/ukinfocus-music-glossary.htm

mars 09, 2006 4:16 em

 
Anonymous Anonym skrev...

fel och fel igen!

mars 16, 2006 9:55 em

 

Skicka en kommentar

<< Home